Widget Image

Iz Babičine hiše, iz najboljših sestavin, ročno in skrbno izdelano, za vaše posebne priložnosti – sladki užitek za vaš vsakdan.

041-315-915 info@babicinahisa.si Spodnji Kamenščak 60a, Ljutomer

SLEDITE NAM

Prisotni smo tudi na družabnih omrežjih

Popestritev za brbončice

Popestritev za brbončice

Dragi moji,

komaj sem čakala primerno priložnost, da z vami delim tudi kakšno kulinarično doživetje. No, ne vem, če se to lahko strokovno tako imenuje, a mislim, da je užitek ob ustvarjanju v kuhinji in nekaj dobrih jedi na koncu zagotovo uspeh, ki ga lahko imenujemo kulinarično doživetje. Vsaj za dušo. Ustvarjanje v kuhinji je zame popolna sprostitev, in ko vem, da bodo ob mojih jedeh uživali tisti, ki jih imam najraje, potem je to zadetek v polno. Nenazadnje ni toliko pomembno, da so jedi zapletene, pomembno je, da jih v tem razburkanem času hitro pripravimo in da so okusne.

Praznovanje rojstnega dne sem želela obarvati z nekaj zanimivimi prigrizki. Priznam, obožujem klasiko, kot je na primer narezek, a obvezno iz domačih mesnin, tunke, sušenih klobas in šunke, zaseke. Ampak kljub temu mora na mizi biti tudi nekaj, kar pusti dodaten pečat.

Verjamem, da imate tudi vi včasih pomisleke in skrbi, kako bi razveselili svoje goste. Pa dajmo skupaj, stresimo iz rokava kakšen »fensi« recept. Nekaj idej sem dobila na spletu in jih nekoliko prilagodila, nekateri so čisto moji in te bom delila z vami. Nekaj danes, kakšnega si pustimo za kdaj drugič.

Ker obožujem namaze, jih pogosto tudi sama pripravim in ti trije so na vrhu moje lestvice »Najboljši namaz«.

Tunin namaz

Klasika, ki jo vsak zna vreči skupaj. Ampak, a ima vedno tisti okus, ki poboža naše brbončice?

Velika pest kislih kumaric, en večji list pora, žlica gorčice, žlica majoneze, žlica masla in sok polovice limone so odlična osnova za veliko namazov, tudi za tuninega. Vse skupaj dobro zmeljemo v sekljalniku. Dodamo še tri konzerve tune, ki smo jih dobro odcedili, in ponovno zaženemo mešalnik. Preden ga damo v hladilnik, z njim obvezno namažemo skorjico svežega kruha, da poskusimo, ali je namaz dovolj slan od tune ali mu moramo dodati še ščepec soli.

Lososov namaz

Svež file lososa popečemo na vroči ponvi, v kapljci olivnega olja, okoli njega pa položimo nekaj vejic rožmarina. Dve do tri minutke pečenja na eni in ravno toliko na drugi strani bo dovolj za okusen namaz. Tik pred koncem peke ga pokapljamo z limoninim sokom in posolimo. Zdi se mi, da se tako ohrani okus ribe. Ne maram začinjenih rib, ki nimajo pristnega okusa, ampak njegov čar povozijo začimbe. No, nazaj k namazu. Ko se losos ohladi, smo v bistvu že skoraj konec. V sekljalnik damo file ribe, sok polovice limone, eno veliko žlico poljubnega kremnega namaza, ščep soli in majhen strok česna. Dobro zmeljemo in to je to.

Avokadov namaz

Po težavnosti zagotovo na nivoju prvega razreda. Avokado izdolbemo, damo v mešalnik, prelijemo s sokom polovice limone, popramo, solimo ter dodamo strok česna. Spet konkretno zmiksamo.

To so namazi, ki so iz naše mize izginili kot bi trenil. Tako prikupno je počasi pikati narezek in mazati namaz. Za vsak ugriz lahko izberemo drug okus. Mmmm. Popolno!

Nastrgani losos

Ker je bil moj file lososa precej velik, sem si dala duška. Pripravila sem nastrganega lososa na posteljici iz različni vrst solate, špinače, listov rdeče pese in rukole. Lososa sem popekla, povsem enako kot za namaz, in ga dobro ohladila. Na dno pladnja sem položila pisane liste različnih solat, drobno narezani paradižnik ter por. Ohlajenega lososa nato nastrgamo z vilico, da dobimo tanke rezinice. Zložimo ga po solati ter posujemo z nekaj sira iz slanice. Damo na hladno in tik preden postrežemo še dobro posolimo in nežno obogatimo z balzamičnim kisom.

Za prste polizati.

To je za začetek, nadaljujemo drugi teden, ko pridemo tudi do sladice. Pripravila sem namreč lešnikovo torto s karamelo in banano. Njen okus je bil božanski. Bi jo kdaj pripravili skupaj?